Snížení příjmu energie

Celá řada studií prokázala, že z dlouhodobého hlediska (1–3 roky) má pro hubnutí význam trvalá změna stravovacích zvyklostí. Veškeré krátkodobé diety, byť je během nich dosaženo váhového úbytku, nemají dlouhodobý efekt, neboť za nějaký čas se váha vrací opět ke své výchozí hodnotě a leckdy ji i překročí. Diabetici navíc mají obvykle nařízenu speciální a poměrně striktní dietu (viz záložka diabetická dieta), kterou by měli držet po zbytek života, takže přinášíme jen stručný výčet několika zásad, jichž byste se měli při stravování držet.

 

  1. Jezte menší porce vícekrát denně (5–6×) – zamezíte pocitu hladu, který vede k přejídání. Nezapomínejte pravidelně snídat (typický obézní pacient ráno nesnídá, v poledne jí, jen když si vzpomene, a po příchodu domů vyluxuje ledničku).
  2. Vyhýbejte se fast food restaurantům, stravujte se pokud možno doma, kde si můžete připravovat vlastní jídla podle zásad diabetické diety. I v jiných typech restaurantů, než jsou fast foody, často bývají porce příliš velké a obsahují zbytečně mnoho tuků a sacharidů.
  3. Zařaďte do jídelníčku větší množství zeleniny (2× 150 g denně).
  4. Ovoce je zdroj nejen vitamínů a minerálních látek, ale také energie, proto při redukční dietě nekonzumujte více než 1–2 ks ovoce denně, další vitamíny je vhodné doplňovat zeleninou.
  5. Velmi důležitý je dostatečný příjem nekalorických tekutin (1,5–2 l/den), v případě delší a intenzivnější zátěže či horka pijte i přes dva litry denně. Nejlepší je obyčejná voda, všechny cukrem slazené limonády představují jen tzv. prázdné kalorie – 1 litr nápoje typu Coca-Cola obsahuje stejné množství energie jako dvě tatranky.
  6. Omezte konzumaci alkoholických nápojů – 1 g alkoholu má zhruba stejně energie jako 1 g tuku.
  7. Bílkoviny mají větší sytící schopnost než cukry a tuky, zařaďte proto do svého jídelníčku dostatečné množství nízkotučných mléčných výrobků, libového masa a luštěnin.
Zpět