Dieta

Diabetická dieta dnes ve většině rysů kopíruje tzv. racionální (rozumnou) stravu, jak je doporučována běžné populaci. Jejími zásadami jsou především:

1. Příjem přiměřeného množství energie
2. Energie rozdělená mezi základní živiny v určitém poměru (sacharidy 50–60 %; tuky něco pod 30 %; bílkoviny 10–20 %)
3. Dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků
 

Vzhledem k tomu, že diabetes je onemocnění spojené se sacharidy, je v diabetické dietě kladen zvláštní důraz právě na ně. Lze dokonce říci, že ve stravě přijaté tuky ani bílkoviny hladinu výsledné glykémie neovlivní a vyjma pohledu na celkové množství energie, které v nich člověk přijímá (a tedy obav z nadváhy), na ně není třeba brát zřetel (pozor však na výrobky, které se tváří jako bílkovina, ale obsahují větší množství mouky, a tedy sacharidy – např. salámy a jiné uzeniny). Dietní programy pro pacienty s diabetem by měly splňovat především následující nároky:

– zohlednit celkové množství energie na den podle předpokládaných energetických potřeb pacienta

– celkové množství sacharidů rozdělit do 6 denních jídel (3 hlavní jídla, 2 přesnídávky a tzv. druhá večeře před spaním. Přesnídávky a druhá večeře mají za úkol minimalizovat riziko hypoglykémie v obdobích, kdy jsou požívány). Zde je třeba upozornit, že druhá večeře není nutná u pacientů na dietě a některých kombinacích tablet a že v některých inzulínových režimech se pacient může obejít bez svačiny, konkrétní rozložení jídel vždy určí ošetřující diabetolog podle typu léčby u každého pacienta.

– většina sacharidů v dietě jsou škrobové povahy – tj. uvolňují se z trávicího traktu postupně a nárůst glykémií po jídle není tak rychlý a je lépe kryt podaným inzulínem

 

Každému pacientovi s diabetem mellitus je doporučena rámcová diabetická dieta s ohledem na jeho předpokládanou denní spotřebu energie a on si pak podle tohoto doporučení upraví své dosavadní zvyklosti. To alespoň zpočátku předpokládá odvažování potravin pro přípravu jídel a více přemýšlení nad sestavováním jídelníčku doma i při výběru jídel v restauraci. Cílem dietního režimu je příjem určitého předem známého a v ideálním případě v čase stálého (tedy pravidelně se opakujícího) množství sacharidů v jednotlivých denních jídlech. Toto je jeden z předpokladů, jak udržet dobře kompenzovaný diabetes nejenom při léčbě inzulínem.

 

 

Pokud se chcete dozvědět ještě více o diabetické dietě, stáhněte si „Dieta a inzulín tak trochu jinak“ v sekci Ke stažení.

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit