Zdravé a vydatné snídaně pro diabetiky
Ovesná kaše bez vaření
Tohle je snídaně šampiónů, obzvlášť pro diabetiky. Jeden šálek ovesných vloček totiž obsahuje zhruba 4 gramy vlákniny, která udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. A rovnou zkuste ovesnou kaši bez vaření. Do uzavírací sklenice dejte 4 lžíce ovesných vloček, 4 lžíce nízkotučného bílého jogurtu a zalijte 70 ml nízkotučného mléka. Zavřete a pořádně protřepejte. Dejte přes noc do lednice a ráno už jen doplňte oblíbeným ovocem. Skvěle kaše chutná například s banánem a skořicí nebo kokosem a malinami. Takhle připravená směs vám navíc v lednici vydrží klidně tři dny.
Vydatné smoothie
Je plné ovoce, proteinů a hotové je během chvilky. Na diabetické smoothie použijte jako základ nízkotučné mléko a jogurt, skvělou alternativou je mléko mandlové. Ovoce i zeleninu vybírejte bohaté na antioxidanty a s nízkým glykemickým indexem, například jablka, borůvky, jahody, avokádo nebo špenát. Výživovou hodnotu nápoje zvýšíte i přidáním chia nebo lněných semínek, která díky vysokému obsahu vlákniny zvyšují pocit plnosti. A pokud ráno věčně nestíháte, klidně si smoothie připravte už večer.
Chia pudink pro mlsouny
Chia pudink, to je pořádná dávka antioxidantů, proteinů, důležitých omega-3 mastných kyselin i vápníku. A samotná příprava není vůbec náročná. Večer si předem zalijte chia semínka nízkotučným mlékem a přikryjte fólií. Směs vám přes noc v lednici nabobtná a ráno už jen stačí posypat ovocem.
Avokádové chlebíčky
Avokádo se hřeje na labužnickém výsluní už nějakou dobu – a není divu. Pomáhá třeba snižovat hladinu cholesterolu v krvi, která právě u diabetiků bývá často vyšší, než by být měla. Rozmačkané avokádo si třeba namažte na chléb místo másla a na vrch si dejte vařené vejce, řeřichu, šunku nebo například rajčata. Ještě zdravější pak taková snídaně bude, když místo chleba použijete celozrnný toast. Ale pozor, i pro zdravé snídaně platí: všeho s mírou. Hlídejte si proto velikost porcí a nechte si chutnat.
Text: Izabela Nováková