Dialiga článek Niacin.png

Vyznejte se ve vitamínech: Niacin, niacinamid, vitamín B3

Vitamíny jsou pro náš život nezbytné. Ovlivňují správné fungování našeho těla a spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří mezi základní složky naší stravy. Jejich nedostatek se projevuje různými poruchami organismu, které mohou vyústit až ve vážná onemocnění. V tomto článku se budeme věnovat vitamínu B3, označovanému také jako niacin nebo niacinamid. Čím nám prospívá a jak ovlivňuje diabetes?

Pojďme se s niacinem (též vitamínem B3) nejdříve seznámit. Kromě toho, že má významnou úlohu ve správném fungování naší imunity, se podílí také na tvorbě a opravách DNA uvnitř buněk a působí jako antioxidant. Patří mezi vitamíny, které si tělo dokáže vyrobit samo. Vyskytuje se ve dvou chemických formách: jako kyselina nikotinová a niacinamid (nebo také nikotinamid). Každá z těchto forem působí na organismus jinak a zároveň se v těle mohou vzájemně přeměňovat.

Kyselina nikotinová je druh niacinu, který se již dlouhodobě používá k léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Příznivě totiž ovlivňuje LDL cholesterol (ten je zodpovědný za zužování cév, jak jsme si vysvětlili v předchozím článku zde) a zvyšuje HDL cholesterol (ten naopak ukládání tuku v cévách zabraňuje). Niacinamid má zase příznivý vliv na kožní onemocnění (často se používá v kosmetice) a na schizofrenii. Některé studie také uvádějí, že právě tato forma vitamínu B3 může mít v kombinaci s inzulínovou terapií příznivé účinky při léčbě diabetu 1. typu.

U pacientů s diabetem 2. typu je to trochu složitější. Jak už jsme uvedli, niacin příznivě ovlivňuje hladiny cholesterolu, což je pro léčbu diabetika žádoucí. Z dlouhodobého hlediska však vitamín B3 zvyšuje hladinu cukru v krvi. Proto musí být u diabetiků, kteří podstupují léčbu vysokého cholesterolu, pravidelně monitorováno.

Není nijak vědecky podloženo, že by užívání vitamínu B3 mohlo zvrátit vznik diabetu nebo jej vyléčit. Nicméně jeho konzumací v přirozených dávkách, které najdeme zejména v drůbežím mase, tučných rybách (tuňák, losos, makrela) a vnitřnostech, můžeme díky jiným příznivým účinkům niacinu napomoci celkovému zdraví. Při prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění, kterou už jsme zmínili, tak například zároveň pomáhá zlepšovat fungování mozku a zmírňovat projevy artritidy a léčí onemocnění způsobené nedostatkem tohoto vitamínu zvané pelagra. Především však zlepšuje funkci pokožky a některé poslední studie se zabývají také jeho preventivním působením proti vzniku některých druhů rakoviny kůže.

Dalšími zdroji niacinu jsou například slunečnicová semínka, arašídy, fazole mungo, ančovičky, houby, avokádo, ale najdeme ho také ve vejcích, mléce nebo bramborách.

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit