Dialiga_titulní fotografie.png

Tři recepty na zdravé mlsání pro diabetiky

Diabetes druhého typu neznamená, že si musíte odepřít všechny sladké dezerty. Pokud mlsáte s mírou a používáte vhodné ingredience, můžete si dopřát chutné laskominy, které neohrozí hladinu cukru ve vaší krvi. V tomto článku vám představíme tři recepty, které jsou nejen zdravé a chutné, ale také rychlé a jednoduché na přípravu. Pojďte se s námi pustit do přípravy jogurtového parfait s ovocem, ovesných sušenek s arašídovým máslem a čokoládovo-avokádové mousse.

Jogurtové parfait s ovocem

Ingredience (na jednu porci)

·         ½ šálku řeckého bílého jogurtu

·         ½ šálku ovesných vloček

·         1 šálek čerstvého ovoce dle výběru (např. jahody, broskve, maliny, borůvky, kiwi) – ovoce můžete také nakombinovat

·         hrst chia semínek

·         1 lžíce medu

·         1 lžička vanilkového extraktu  

Postup

V malé misce smíchejte jogurt s vanilkovým extraktem a případně medem. Připravte si skleničku a dejte do ní vrstvu jogurtu, kterou následně posypte ovesnými vločkami. Přidejte vrstvu ovoce a poté opět jogurt. Pokračujte ve vrstvení, dokud nevyužijete všechny suroviny. Posypte chia semínky. Před podáváním nechte dezert odležet v ledničce.    

Ovesné sušenky s arašídovým máslem

Ingredience

·         1 šálek ovesných vloček

·         1/2 šálku arašídového másla (nejlépe nesoleného a neslazeného)

·         1/4 šálku jablečného pyré

·         1 lžička vanilkového extraktu

·         1 lžička skořice

·         1/4 šálku neslazených rozinek (volitelné)  

Postup

Troubu předehřejte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, arašídové máslo, jablečné pyré, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Pokud máte rádi, přidejte do směsi rozinky. Pomocí lžíce tvořte na plechu malé hromádky těsta a jemně je zploštěte. Sušenky s arašídovým máslem by se měly péct po dobu přibližně 10–12 minut. Délka pečení může záviset na velikosti sušenek a vašich preferencích ohledně křupavosti. Pokud máte raději měkčí sušenky, pečte kratší dobu, pokud křupavější, nechte je v troubě o něco déle. Po vyndání z trouby nechte vychladnout a poté podávejte.  

Čokoládovo-avokádová mousse

Ingredience (2 porce)

·         2 zralá avokáda

·         3 lžíce neslazeného kakaového prášku

·         2–3 lžíce agávového sirupu nebo jiného přírodního sladidla

·         1 lžička vanilkového extraktu

·         špetka soli

·         maliny nebo ořechy na ozdobu

Postup

Avokáda rozkrojte, odstraňte pecky a lžící vydlabejte dužinu do mixéru. Přidejte kakaový prášek, agávový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Vše rozmixujte do hladkého krému. Hotovou mousse rozdělte do misek a ozdobte malinami nebo ořechy. Podávejte vychlazené.     

Shrnutí

Zdravé mlsání nemusí být složité na přípravu ani chuťově nudné. Nic se však nesmí přehánět. Nezapomínejte, že klíčem ke zdravému životnímu stylu je vyváženost v jídle a pohybu.

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit