Sůl zvyšuje riziko diabetu
Nová studie, provedená doktorem Baharehem Rasoulim z Karolinského institutu pro medicínu ve Stockholmu, se zabývá dopadem příjmu sodíku na riziko vzniku diabetu druhého typu. Výzkum prokázal, že sodík, který přijímáme obvykle z našeho jídelníčku, může opravdu toto riziko výrazně zvýšit. Sodík má totiž dopad na inzulínovou rezistenci a je příčinou i dalších zdravotních komplikací, jako například hypertenze (vysokého tlaku) a obezity.
Rasouliho tým se zaměřil na 1136 osob s diabetem druhého typu a výsledky zkoumání porovnal se skupinou 1379 zdravých jedinců. Důležité bylo především vyplnění dotazníků jednotlivými skupinami. Detailní dotazníky obsahovaly údaje o každodenní stravě, příjmu kalorií, živin i sodíku. Dalšími výchozími informacemi byly věk, pohlaví, index tělesné hmotnosti, úroveň tělesné aktivity, kouření, ale i příjem alkoholu.
Vědci zjistili, že každý gram nad doporučenou denní normu cca 2,5 gramu sodíku zvyšuje riziko vzniku diabetu druhého typu až o 43 %. Ti, kteří tuto hodnotu převyšovali mnohonásobně a měli spotřebu až 7,9 gramu sodíku denně, měli o 58 % vyšší pravděpodobnost rozvoje cukrovky než ti s nízkou spotřebou.
Text: Markéta Veselá