Raději než po mase sáhněte po zelenině
Do tohoto výzkumu bylo zahrnuto 48 835 žen po menopauze, přičemž 47 023 žen bylo bez diagnózy diabetu a zbývajících 1444 se s cukrovkou již léčilo. Ženy byly rozděleny na dvě skupiny, přičemž té první se dostalo poradenství v oblasti zdravé stravy a možnosti docházet na skupinové sezení týkající se jídelníčku. Druhá skupina dostala pouze informační brožury, v nichž bylo ideální stravování popsáno. Výsledky byly dále hodnoceny pomocí dotazníků, které ženy dostávaly k vyplnění po prvním roce a po třech a šesti letech od zahájení výzkumu.
Dobré výsledky vykazovaly především ženy, které se nějaký čas stravovaly vegetariánsky či vegansky. Jejich strava byla bohatá především na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a zdravé oleje. U skupiny, která navíc měla k dispozici výživové poradenství, došlo i k úbytku hmotnosti v průměru kolem 1,9 kg za rok. Výsledky studie tak ukázaly, že omezením masa a nezdravých tuků lze zlepšit kontrolu glykémie a zpomalit postup diabetu.
Dr. Barbara Howard zdůrazňuje důležitost nutriční výchovy, která by měla být poskytována všem diabetologickým pacientům. Na druhé straně poukazuje i na to, že studie byla zaměřena pouze na ženy v určitém věku, a je proto nutné provést další výzkumy a šetření.
Text: Markéta Veselá