food-photography-2834549_1920.jpg

Raději než po mase sáhněte po zelenině

Nedávné studie prokázaly, že pokud ve svém jídelníčku omezíte konzumaci tuků, masa, cukru, sodíku a alkoholu, dojde ke snížení rizika vzniku diabetu druhého typu či k jeho efektivnější kompenzaci. K lepším výsledkům rovněž přispívá, pokud do stravy naopak zařadíte celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu a potraviny s nižším glykemickým indexem. Na toto téma se zaměřila i studie doktorky Barbary Howard a jejích kolegů.

Do tohoto výzkumu bylo zahrnuto 48 835 žen po menopauze, přičemž 47 023 žen bylo bez diagnózy diabetu a zbývajících 1444 se s cukrovkou již léčilo. Ženy byly rozděleny na dvě skupiny, přičemž té první se dostalo poradenství v oblasti zdravé stravy a možnosti docházet na skupinové sezení týkající se jídelníčku. Druhá skupina dostala pouze informační brožury, v nichž bylo ideální stravování popsáno. Výsledky byly dále hodnoceny pomocí dotazníků, které ženy dostávaly k vyplnění po prvním roce a po třech a šesti letech od zahájení výzkumu.

Dobré výsledky vykazovaly především ženy, které se nějaký čas stravovaly vegetariánsky či vegansky. Jejich strava byla bohatá především na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a zdravé oleje. U skupiny, která navíc měla k dispozici výživové poradenství, došlo i k úbytku hmotnosti v průměru kolem 1,9 kg za rok. Výsledky studie tak ukázaly, že omezením masa a nezdravých tuků lze zlepšit kontrolu glykémie a zpomalit postup diabetu.

Dr. Barbara Howard zdůrazňuje důležitost nutriční výchovy, která by měla být poskytována všem diabetologickým pacientům. Na druhé straně poukazuje i na to, že studie byla zaměřena pouze na ženy v určitém věku, a je proto nutné provést další výzkumy a šetření.

Text: Markéta Veselá

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit