Proč bychom měli znát svoji hodnotu glykovaného hemoglobinu
Glykovaný hemoglobin, kterému se slangově říká dlouhý cukr a jenž se skrývá pod zkratkou HbA1c, je ukazatel tzv. glykace tkání. Glukóza má schopnost vázat se na některé tkáně a tím mírně měnit jejich chemickou strukturu. Za normálních okolností, tedy u nediabetiků, si s těmito změnami organismus díky své „opravné“ schopnosti snadno poradí a změny opraví. Je-li ale v krvi koncentrace glukózy zvýšena, což platí pro diabetiky, kteří nejsou dobře léčeni, pak míra navázání glukózy na tkáně překročí opravné schopnosti organismu a v dlouhodobém horizontu může dojít k jejich poškození. Tímto mechanismem vznikají ony obávané dlouhodobé komplikace diabetu, jakými jsou retinopatie, neuropatie a nefropatie. Glykovaný hemoglobin nám ukazuje, jak mnoho či jak málo je glukóza navázaná na hemoglobin v červené krvince, a naznačuje, jaká asi byla průměrná hodnota koncentrace glukózy v krvi (glykémie) za poslední tři měsíce. Ukazuje tedy nám diabetikům, jaké je zhruba riziko, že by se komplikace mohly objevit či zhoršit i u nás.
Aby se toto riziko minimalizovalo, měl by být diabetik léčen tak, aby hodnoty jeho glykovaného hemoglobinu dosahovaly určitých mezí. Za dostatečně dobrou hodnotu je považována hladina pod 53 mmol/mol, u některých pacientů může být cílová hodnota ještě nižší, u jiných ji může lékař stanovit výše, neměla by však přesáhnout 60 mmol/mol. Poraďte se se svým lékařem, jaká je vaše optimální hodnota glykovaného hemoglobinu.
Text: MUDr. Jan Brož