Nejzdravější národy – Thajci
Dokonalé propojení chutí. Tak by se asi nejlépe dala v krátkosti popsat thajská kuchyně, která právem patří mezi ty nejvyhlášenější. Není přitom nijak složitá, Thajci v kuchyni kouzlí pouze se čtyřmi základními chutěmi – slanou, sladkou, pálivou a sladkokyselou, jež dokážou skvěle prokombinovat do delikátního výsledku.
Pokud máte obavy, že se podobná jídla vařit prostě nenaučíte, nemějte strach. V asijských večerkách i specializovaných obchodech už snadno seženete suroviny a na internetu najdete spoustu receptů. Budete asi překvapeni, jak snadno a rychle se dají thajská jídla připravit. Thajci totiž u plotny stráví výrazně méně času než Evropané. O to delší čas pak ale jídlo společně sdílejí u jednoho stolu.
Ingrediencemi ku zdraví
V téměř žádném thajském jídle nesmí chybět spousta čerstvých bylinek a alespoň troška chilli papriček známých svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Jejich konzumace prospívá kvalitě spánku, zlepšuje činnost srdce a udržuje například i vyrovnanou hladinu inzulínu v krvi. Nekorunovaným králem bylinek v thajské kuchyni je pak koriandr, který se používá jak čerstvý, tak i ve formě semínek. Při vaření se tu hojně využívá i galangal, což je takový asijský příbuzný zázvoru, spousta čerstvých bylinek a citrónová tráva, do většiny pokrmů se přidává také kokosové mléko.
Jako příloha se k thajským jídlům obvykle podává jasmínová rýže, ta však není pro diabetiky zrovna vhodná, protože příliš zvyšuje glykémii. Pokud tedy máte cukrovku, uvařte si k thajským jídlům raději rýži neloupanou.
Text: Izabela Nováková