Nejzdravější národy – Švédové
Ryby a zvěřina
Ve švédském jídelníčku rozhodně převládají ryby, zejména pak sledi marinovaní na tisíc způsobů, Švédové si ale samozřejmě rádi pochutnají i na lososovi a ostatních rybách z Atlantiku nebo Baltského moře. Velmi často se na jejich stolech objevuje také zvěřina. Čím dál na sever se dostanete, tím více roste konzumace zvěřiny. Především jídla ze sobího a losího masa jsou delikatesy, na které Švédové nedají dopustit. A jelikož maso ze zvěřiny má výrazně nižší obsah tuku, takový švédský sobí guláš je neskonale zdravější než ten český hovězí.
Málo koření a spousta kávy
Švédové používají koření střídmě, vedle soli jídla dochucují spíše bylinkami – hlavně koprem a petrželí. V zimě nedají dopustit na protizánětlivý hřebíček nebo skořici, která pro změnu zlepšuje krevní oběh, zrychluje metabolismus a zabraňuje zavodňování. Ve Švédsku milují kávu – hodně silnou, černou a bez cukru. Sama káva funguje jako antioxidant a pomáhá i při hubnutí, protože dokáže zahnat chuť k jídlu.
Mléčné výrobky a zdravé pečivo
Švédsko patří mezi největší konzumenty mléčných výrobků na světě, takže místní obyvatele netrápí nedostatek vápníku. Na švédském stole ale také rozhodně nesmí chybět pečivo. Rohlíky ani kváskový chléb tady ale nehledejte, Švédové si dopřávají mnohem zdravější knäckebroty. Ty jsou zvláště pro diabetiky skvělou alternativou k našemu českému pečivu, protože obsahují vysoký podíl vlákniny a mají nízký glykemický index.
Text: Izabela Nováková