Nejzdravější národy - Japonci
Jak je možné, že Japonci jsou mnohem hubenější a zdravější než my? Především v případě menšího výskytu nemocí spojených s obezitou, mezi něž patří například kardiovaskulární choroby nebo diabetes 2. typu, je důvodem především způsob, jakým se stravují.
Malé porce, minimum tuku
Japonci jsou zvyklí servírovat jídlo na malých talířcích a mističkách. Vychutnávají si každé sousto, jedí pomalu a obřadně. Místo klasického příboru používají hůlky, které nedovolují, aby člověk příliš hltal. A co především na jejich stolech najdeme? Je to rýže, ryby a mořské plody, zelenina, ovoce, mořské řasy a sója. Pokrmy se připravují šetrně, většinou vařením či dušením z čerstvých surovin. Oblíbenými jídly jsou například sushi, miso polévka či nudle na nejrůznější způsoby (existují tu tisíce různých nudlových pokrmů). Oproti tomu pečivo, těstoviny a jiné potraviny z pšeničné mouky bohaté na lepek v Japonsku konzumují opravdu minimálně. Například i oblíbené nudle soba jsou především z pohankové mouky.
Čaj raději než alkohol
Japonci jsou také velcí milovníci zeleného čaje, kterého vypijí obrovské množství. V létě jej pijí studený, na ulici tady běžně najdete automaty s plechovkami velmi osvěžujícího studeného neslazeného čaje. O tomto nápoji, ať už ve studené či teplé podobě, se traduje, že pomáhá snižovat cholesterol a je ho vhodné pít i při diabetu. Oproti nám Čechům a Moravanům si Japonci také dopřávají mnohem méně piva a tvrdého alkoholu, což je další z důvodů, které přispívají k jejich lepšímu zdravotnímu stavu.
5 zásad stravování v japonském duchu
- servírujte menší porce, používejte talířky a mističky
- jezte do polosyta
- využívejte čerstvé suroviny a upravujte je šetrnými způsoby
- místo kávy pijte zelený čaj, omezte konzumaci alkoholu
- nepřehánějte to s pečivem a s výrobky z pšeničné mouky
Text: Markéta Veselá