Nejzdravější národy – Francouzi
Čerstvé suroviny a šetrná tepelná úprava
Francouzi jedí zásadně třikrát denně a na svačiny si nijak zvlášť nepotrpí. Typické jsou pro ně také malé porce, raději než jedno velké jídlo si totiž dopřejí předkrm, hlavní jídlo i sladkou tečku na závěr. A protože jídlo je pro většinu obyvatel země galského kohouta celoživotní vášeň, dokážou si vyšetřit čas nejen na společné stolování, ale také na nákup kvalitních surovin a přípravu samotnou. Francouzi spíš než v supermarketu nakupují u lokálních prodejců, u kterých se mohou spolehnout na stoprocentní čerstvost i kvalitu. Při samotném vaření pak dávají přednost dušení ve vlastní šťávě nebo na víně. Na talíři nejčastěji mají jak mořské plody a ryby, tak i telecí, králičí nebo zvěřinu. Naopak s vepřovým masem nebo smaženým jídlem se ve francouzské kuchyni příliš často nesetkáte.
Pestře, pomalu a s chutí
Ve francouzském menu jde především o pestrost a různorodé chutě. Jako předkrm bývají proslulé francouzské paštiky, polévky či pečená zelenina. Hlavní chod nejčastěji sestává z masa nebo mořských plodů a velké porce zeleniny, ať už čerstvé nebo dušené. Francouzi ji rádi a vydatně zalévají nejrůznějšími dresinky z octa, olivového oleje a bylinek. Právě díky zelenině, bylinkám a šetrné tepelné úpravě je francouzské jídlo velmi lehce stravitelné a bohaté na vitamíny. Jako dezert si pak dopřávají sýry a ovoce, s moučníkem se po obědě setkáte spíš výjimečně. Francouzi se ve svém jídelníčku sice nijak neomezují, dbají ale na co nejzdravější tepelnou úpravu jídel a u stolu nikam nespěchají, jedí pomalu a s chutí. Zrovna tahle pravidla nakonec není vůbec těžké si osvojit.
Text: Izabela Nováková