Mlsání bez výčitek, aneb i dietu si můžete užít
Každého občas honí mlsná, ať už se jedná o chuť na sladké, či zobání brambůrků u televize. Tato potěšení si nemusíte odpírat, ani pokud trpíte cukrovkou – stačí jen sáhnout po vhodnější alternativě.
Milovníci čokolády budou jistě souhlasit, že tato pochoutka je dobrá na nervy – o to těžší je se jí vzdát. Ve skutečnosti si ji mohou dopřát i diabetici, vyplatí se ale zvolit kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Bývá sice dražší, zato obsahuje řadu prospěšných látek a méně cukru. Ideální je tedy sáhnout po vysokoprocentní hořké čokoládě, kde je podíl kakaové sušiny alespoň 70 %. Ve sto gramech takové čokolády najdete například vlákninu, spoustu železa, hořčíku, manganu a další antioxidanty. Nic se ale nemá přehánět a ani tu nejkvalitnější čokoládu byste neměli jíst ve velkém množství.
Péct dobroty lze i zdravě
Pokud holdujete sladkému, jistě máte problém odolat také dortům a koláčům. I ty však můžete zařadit do jídelníčku, stačí je jen připravit v odlehčené verzi. Při pečení nic nezkazíte, když nahradíte bílý cukr přírodním sladidlem, například stévií, medem nebo i rozmixovaným banánem. Klasickou mouku lze nahradit celozrnnou, špaldovou, kokosovou apod. nebo v nejlepším případě rozmixovanými vločkami a například místo másla či klasického oleje lze použít zdravější kokosový.
Při pečení také doporučujeme holandské kakao, jehož podíl vlákniny a bílkovin je mnohem vyšší než podíl sacharidů a tuků a jeho čokoládovou chuť si zamilujete. Krém do spousty dortů můžete připravit z nízkotučného tvarohu, který vás díky vysokému podílu bílkovin zasytí na dlouhou dobu.
Jak vidíte, možností je spousta, a pokud rádi pečete, určitě vás bude bavit zkoušet různé varianty. Pokud experimentovat nechcete, na internetu naleznete těchto zdravých receptů nepřeberné množství a k dostání jsou i kuchařky, které se na ně zaměřují.
Dejte sbohem prázdným kaloriím
Jste spíše na slané? Máte zafixované, že k večeru u televize brambůrky prostě patří? Jenže zrovna ty svým složením představují opravdu prázdné kalorie, které pro tělo nejsou žádným přínosem, a budete po nich jen přibírat. Stejně, ale mnohem zdravěji si pochutnáte, když chipsy vyměníte za oříšky. Pozor ale na množství. Oříšky sice řadíme mezi superpotraviny, zároveň ale obsahují mnoho tuku, proto by se to s nimi nemělo přehánět. Pokud se v zobání u televize nechcete omezovat, sáhněte raději po nakrájené zelenině. Možná to nezní tak lákavě, uvidíte ale, že to splní účel a vaše tělo vám poděkuje. Případně si můžete připravit domácí dip, kterým si zeleninu ochutíte.
Stejně jako u pečení i při vaření lze různé ingredience nahradit zdravějšími surovinami. Například takový smažák jistě do vzorového jídelníčku nepatří, že? Když ale nahradíte klasické suroviny těmi lehčími, můžete si na něm v klidu pochutnat. Stačí zvolit například nízkotučný hermelín, který hravě zvládnete obalit směsí z celozrnné špaldové mouky, kukuřičné strouhanky, případně kukuřičných lupínků, vejce a bílku, polotučného mléka a špetky soli. Zdravější si můžete udělat i tatarskou omáčku, jejímž základem bude řecký jogurt.
Je tedy vidět, že kdo se nebojí, zvládne uvařit cokoli s mnohem zdravějším složením. Je ale nutné přemýšlet o tom, jaké potraviny si vkládáme do košíku. Přednost by měly mít ty, které nejsou průmyslově zpracované a mají vyšší obsah bílkovin a nižší obsah sacharidů.