Měli byste znát své cílové hodnoty glykémií i glykovaného hemoglobinu
V diabetologii se velmi často setkáme s pojmem glykovaný hemoglobin (někdy také nazývaný „dlouhý cukr“). Stručně řečeno glykovaný hemoglobin vyjadřuje poměr červených krvinek, na které je navázán cukr.
Glykovaný hemoglobin vás prozradí
Pro praxi je podstatné to, že údaj o hodnotě glykovaného hemoglobinu přináší lékaři informaci o úrovni kompenzace cukrovky daného pacienta za poslední 2–3 měsíce. Takže pokud se pacient domnívá, že se mezi kontrolami nebude omezovat, pouze bude dva dny před kontrolou držet dietu a pak při odběrech v ambulanci dosáhne skvělé hodnoty glykémií, naměřené vysoké hodnoty glykovaného hemoglobinu jej odhalí.
Pro opravdu komplexní představu úrovně kompenzace cukrovky u pacienta potřebujeme tedy celkem tři druhy měření. Glykémie se měří nalačno (před hlavním jídlem) a po jídle (po 90–120 minutách), k těmto dvěma měřením pak přidáme ještě hodnotu glykovaného hemoglobinu. Zdravý člověk má glykémii nalačno 3,9–5,6 mmol/l, po jídle ne více než 7,5 mmol/l a glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol.
Nechte si poradit od lékaře
Zjednodušeně řečeno, stav ideál znamená mít hodnoty jako nediabetik, příroda to tak chtěla. Pacienti i lékaři však vědí, jak je obtížné toho dosáhnout. Při snaze o tzv. těsnou kompenzaci (hodnoty blížící se zdravé populaci) navíc může docházet k nežádoucím účinkům. Proto cílové hodnoty glykémií stanoví každému pacientovi individuálně jeho ošetřující lékař. Ten přitom bere v potaz několik faktorů, jako jsou věk pacienta, stadium cukrovky, případně jiné nemoci a mnoho dalších. Potom už je na každém pacientovi, jak se bude doporučeními lékaře řídit. Měl by však mít na paměti, že jen při dobré kompenzaci lze účinně předcházet orgánovým komplikacím.
Text: MUDr. Denisa Janíčková-Žďárská