Jezte zdravě. Nebo alespoň lépe
V tomto článku najdou tipy na zdravější stravu všichni, od pacientů s prediabetem přes čerstvě diagnostikované diabetiky až po ty, kteří už s tímto onemocněním nějaký čas bojují a chtějí ještě více zapracovat na stravě. Určitě se nevyplácí převrátit všechny své jídelní návyky okamžitě, postupné vyměňování nezdravých potravin za zdravější vede z dlouhodobého hlediska k lepším výsledkům. Začněte zkrátka tím, že budete jíst lépe. Toho docílíte, když se budete řídit šesti jednoduchými pravidly:
1. Hmotnost příloh by měla být 150–200 g na porci – vážíme samozřejmě až po uvaření.
2. Uzeniny a maso s vyšším obsahem tuku nahraďte méně tučnými.
3. Čerstvou zeleninu můžete jíst bez omezení, přidávejte si ji k hlavním jídlům nebo si ji dejte na svačinu.
4. Ovoce si můžete dát 1–2 kusy denně (do 100 g hmotnosti) a raději dopoledne.
5. Vynechejte slazené nápoje, smažená a tučná jídla.
6. A k tomu se dostatečně hýbejte, alespoň 30 minut denně (jděte třeba na procházku).
K tomu pro vás máme ukázky jídelníčku, díky kterým nemusíte zapomenout na českou kuchyni, a přesto se můžete lépe stravovat. Jídelníček je sestaven jako ukázka pro modelového pacienta. Protože jsme každý jiný, mohou se množství živin u konkrétních pacientů lišit, zejména podle hmotnosti a fyzické zátěže.
Jakmile pro vás nebude problém dodržovat výše zmíněná pravidla a jíst podle ukázkového jídelníčku, můžete zkusit udělat ve stravě další krok. Tím je jíst zdravě. Zdravá strava by kromě již zmiňovaných bodů měla obsahovat komplexní sacharidy a kvalitní bílkoviny. Jak by měl vypadat takový zdravý jídelníček u diabetika?
Více o stravování s diabetem, a především další ukázky jídelníčku si můžete přečíst v našich brožurách ke stažení Jezte lépe a Jezte zdravě. Přejeme vám dobrou chuť!