Dialiga články červenec.png

Jak si zajistit dostatek zeleniny i ovoce a nevyprázdnit peněženku

Světová zdravotnická organizace (World Health Organization – WHO) obecně doporučuje zkonzumovat denně kolem 400 gramů zeleniny a ovoce. U diabetika je situace komplikovanější, protože mezi všemi druhy musí vybírat ty, které jsou pro něj vhodnější, tedy s menším obsahem cukru. Připočteme-li k tomu fakt, že cestu ke splnění doporučené denní dávky dále komplikují dnešní ceny ovoce a zeleniny, máme tu téma, které stojí za pozornost.

Že život s diabetem není procházka růžovou zahradou, by asi potvrdil každý, kdo se s ním potýká. Kromě samotné diagnózy diabetiky trápí vyšší náchylnost k mnoha nemocem a riziko pozdních komplikací diabetu. Proto je jim v první řadě doporučováno starat se o sebe a dodržovat zásady zdravého životního stylu. To obnáší zejména dbát na zdravou životosprávu, která vždy začíná v kuchyni zeleninou a ovocem, jež obsahují velké množství tělu prospěšných látek a vitamínů. Právě díky nim je tělo schopno odolávat různým chorobám a předcházet komplikacím.

Vhodné a méně vhodně druhy ovoce a zeleniny

Co se týče podílu zeleniny a ovoce, nutriční specialisté obecně doporučují poměr 2:1. V případě ovoce by si měl diabetik u jednotlivých druhů dávat pozor na obsah cukru, ale určitě by se ovoci neměl záměrně vyhýbat. Nejlepší je čerstvé, může být i ale mražené, což je také jediný způsob, jak ho řádně uchovat po delší dobu. Pokud jde o jednotlivé druhy z pohledu obsahu cukru, mezi ty vhodnější patří například vodní meloun, jahody, ostružiny, maliny nebo borůvky či avokádo, které se rovněž řadí mezi ovoce. U zeleniny platí čím více tím lépe. Dá se říci, že neexistuje maximální množství, které za den můžete zkonzumovat, avšak opět pozor na tu, která obsahuje více sacharidů – například brambory. Ty jsou vzhledem k vysokému podílu vlákniny a vitamínu C hodnotnou přílohou i pro diabetiky, ale je nutné s nimi v jídelníčku počítat a přičíst jejich glykemickou hodnotu, která se navíc mění vlivem tepelné úpravy. Například vařené brambory mají glykemický index kolem 60, u pečených se zvyšuje na 85. Opatrní buďte také s mrkví, která obsahuje podobné množství cukru jako jahody. S ostatními druhy zeleniny si z hlediska množství cukru diabetik nemusí dělat starosti.

Hledejte způsoby, nikoliv výmluvy

Konzumovat více ovoce a zeleniny se jednoduše řekne, ale při dnešních cenách by k tomu člověk potřeboval alespoň dvě zaměstnání – něco takového si s velkou pravděpodobností myslí hodně čtenářů tohoto článku. Nicméně i naše prababičky byly zvyklé dělat si zásoby z toho, co vypěstovaly a sklidily v sezóně. I dnes žije spousta lidí na vesnici v domku se zahradou, ale mnoho z nich možnosti vlastněné půdy nevyužívá. Proč také, když se dá vše jednoduše koupit v obchodě? Možná však nastává čas, kdy se k pěstování alespoň částečně vrátíme a začneme využívat, co nám příroda sama nabízí. Pokud tuto možnost nemáte, budete muset trochu více hledat, ale jak se říká: „Kdo hledá, najde.“

Jak na zelenině a ovoci ušetřit?

Ovoce i zelenina mají nejvíce prospěšných látek, když je jejich sezóna, kdy se zároveň dají sehnat i velmi levně, například na samosběrech, ale i na trzích od farmářů. Tehdy je dobré si udělat zásoby na zimu a je tedy třeba řešit skladování. Nejlepší možností, jak různé druhy uchovat po delší dobu, je jejich zamražení, které však často bývá neprávem označováno jako znehodnocování potravin. K tomu samozřejmě dojít může – pokud ovoce a zeleninu zmrazíte nesprávně. Ale pokud plody hluboce zmrazíte a spotřebujete do několika měsíců, uchovají si většinu živin. Dalším vhodným způsobem uchování plodů je jejich konzervování či fermentování. Ne nadarmo se právě fermentace znovu dostává do popředí všemožných výživových rad. Fermentované potraviny jsou prospěšné také pro diabetiky. Více o fermentaci se můžete dočíst také v našem článku.

Jak jíst zeleninu pořád dokola

Podobně jako na uchovávání zeleniny je důležité myslet i na její správnou a chutnou úpravu. Když si na ní budete pochutnávat, snadněji ji zařadíte do jídelníčku. Její konzumace se doporučuje každý den v čerstvé podobě i po tepelné úpravě. Existuje spousta způsobů a receptů, jak ji zakomponovat do teplého oběda, část zeleniny můžete například použít jako přílohu, do bramborové kaše přihodit pár růžiček květáku nebo brokolice, zkusit lilkové lasagne namísto klasických nebo nahradit část těstovin, které hodláte zapékat, třeba cuketou. Fantazii se meze nekladou.

Mám alergii na…

Ne vždy je vše pro každého, můžete totiž trpět alergií na některý druh zeleniny či ovoce – časté je to například u rajčat. I s tím se ovšem dá něco dělat a určitě je na místě požádat o pomoc odborníka, který s vámi probere vaše možnosti a společně najdete cestu i tam, kde byste ji sami nehledali. Také si pamatujte, že je vždy lepší jíst alespoň nějakou zeleninu a ovoce než vůbec žádné.

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit