Jak by měli diabetici vybírat jídlo v restauracích?
Počet lidí s diabetem celosvětově stoupá a ani v České republice tomu není jinak. Mnoho restaurací, kaváren a fast foodových řetězců se tak snaží vylepšovat svá menu, aby si z jídelního lístku bez problému vybrali i lidé se speciálními dietami. Obecně platí, že pokud například chodíte na obědy v okolí pracoviště, vyplatí se vsadit na to, co už máte vyzkoušené. Čím se však řídit, pokud se chystáte zavítat na jídlo někam, kde s ním ještě nemáte zkušenost? Důležité je číst složení pokrmů, a pokud není napsané v menu, nebát se informovat u obsluhy.
Polévky
Pokud jste zvyklí dávat si před hlavním jídlem i polévku, volte ty nezahuštěné, bez jíšky a smetany. Dobrou volbou jsou zeleninové polévky nebo vývary. V případě, že zvolíte vydatnější variantu (např. bramboračku či gulášovou polévku), měl by být hlavní chod o to lehčí.
Hlavní chody
Při volbě hlavního jídla je dobré vyhýbat se smaženým pokrmům a volit raději vařenou či grilovanou variantu. I když se snažíte jíst zdravě, existují potraviny a pokrmy, které obsahují velké množství tuků a cukrů, přestože byste to na první pohled neřekli. „Mezi takové patří párky, klobásky, tučné sýry, různé omáčky ke grilování, pochutiny a polotovary. Dále pozor na sladké pokrmy a pití, energy drinky, různé alkoholické koktejly a alkohol celkově,“ vysvětluje nutriční terapeutka Bc. Miroslava Pavlíková Peterková, DiS. Diabetici by si měli dát pozor také na „zahuštěné omáčky (v restauraci nevíte, kolik použili tuku a mouky). Stánky s rychlým občerstvením a fast foody stále lákají na polotovary, jako je smažený sýr s hranolky, párky v rohlíku aj.,“ doplňuje.
Které pokrmy tedy v nabídce vyhledávat? „Vždy pacientům říkám tzv. pravidlo tří. Vyberte si na talíř pokrm, ve kterém budou dobře zastoupené makroživiny a bude v odpovídajícím množství.“ Do zmíněné trojice patří za prvé kvalitní libové maso, nejlépe přírodně zpracované. Za druhé je to příloha, tedy vařené brambory, těstoviny, rýže, luštěniny atd. (záleží, jestli jdete do restaurace nebo jde o svačinku při sportu). Za třetí by na talíři neměla chybět zelenina.
Dezerty
Mezi dezerty plné tuků a jednoduchých cukrů patří typicky například muffiny, croissanty a sušenky. Ale vždy je nutné sledovat jejich složení. Dobrou a zdravou variantou dezertu v restauraci či kavárně může být například „tvarohový či ovocný dezert s odlehčeným těstem např. ze špaldové mouky, odpalovaného, palačinkového či lineckého těsta,“ vypočítává nutriční terapeutka.
Pokud máte rádi kávu, je nutné vzít v potaz, kolik jí denně vypijete. Nápoj bez mléka a cukru je v pořádku. Pokud si diabetik dává kávu s mlékem, spíše než po plnotučném by měl sáhnout po jeho polotučné variantě. Smetanu či salko je kvůli velké energetické náročnosti lepší vynechat.
Při vybírání z jídelního lístku můžete obsluhu požádat např. o nahrazení smažené přílohy nějakou zdravější variantou či si říci o speciální úpravu jídla na základě svých požadavků (např. přípravu na páře). Za pokus nic nedáte, zdraví máte přece jen jedno.
Z nápojového lístku volte méně energetické nápoje. Džus nařeďte vodou či sodou v poměru 1:2. Jestli máte chuť na pivo a víno, zvolte nízkostupňové pivo či suché víno ve formě střiku.
A teď už nám nezbývá než vám popřát dobrou chuť!