HD_arasidy.jpg

Diabetes a arašídy — jde to dohromady

Ačkoli arašídy, technicky vzato, nejsou řazeny k ořechům, sdílejí s nimi mnoho společných charakteristik. Především jde o vysoký obsah živin a také zdravých tuků, vlákniny, minerálů a antioxidantů. Díky tomu snižují riziko některých srdečních onemocnění, žlučových kamenů a pomáhají snižovat cholesterol či krevní tlak.

Pro diabetiky jde o naprosto vyhovující potravinu, jelikož mají glykemický index 13 a glykemickou zátěž pouze 1. Vyznačují se také vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jejichž výskyt v těle snižuje pravděpodobnost onemocnění diabetem druhého typu, takže mohou působit jako prevence. Dejte ale pozor na množství, jež konzumujete, protože arašídy mají velkou kalorickou hodnotu. Pokud byste to s nimi přeháněli, hrozí, že přiberete nějaké to kilo navíc.

 

Kupujte je nesolené

Na co je třeba si dát pozor, je obsah soli. Ačkoli v oddělení snacků jsou ořechy obvykle tím nejlepším, po čem sáhnout, mnoho z nich se vyznačuje vysokým obsahem soli (a tudíž sodíku), což může přispět ke zvýšení krevního tlaku. Pozor také na nejrůznější příchuti a těstíčka, často v nich naleznete spoustu nezdravých látek, cukr nevyjímaje. Pokud tedy můžete, sáhněte raději po pražených nesolených arašídech.

Obdobná situace nastává také u burákového másla či dalších výrobků z arašídů. Obvykle obsahují přidané, méně kvalitní tuky, jež zvyšují zánětlivost a neprospívají srdci. Samozřejmě pozor také na přidaný cukr. Kvalitní máslo pouze z arašídů se však sehnat dá, jen nebude úplně levné a spíš než do supermarketu pro něj zajděte do obchodu se zdravou výživou.

 

Text: Martin Pavlović

Sdílet

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit