Co byste měli vědět o aplikaci inzulínu, aneb pícháte si jej správně?
Místo vpichu hraje velkou roli
Důležité je mít na paměti, že inzulín se vždy píchá do podkožního tuku, nikoli do svalu. Jedině tak se rovnoměrně vstřebá. Opatrní by tedy měli být hlavně pacienti s tenkou vrstvou tuku, těm se doporučuje používat kratší jehlu. Ke správnému vpichu do tuku pomůže i úhel aplikace, při kterém by jehla měla být vedena směrem ke kůži šikmo až kolmo, tedy pod úhlem 45˚ až 90˚. Při aplikaci do svalu se inzulín oproti vpichu do podkožního tuku vstřebává nejen nerovnoměrně, ale také mnohem rychleji.
Rychlost vstřebávání inzulínu ovlivňuje i část těla, kam se aplikuje. Například na břiše je tento proces nejrychlejší, zatímco na hýždích naopak nejpomalejší. Horní vnější část paží a přední i zevní strany stehen představují místa vpichu se středně rychlým vstřebáváním.
Právě kvůli rozdílům v rychlosti vstřebávání je nutné inzulín píchat vždy po určité časové období do stejného místa – například se může začít stehny, pak břichem a následně pažemi. Vzhledem k různé rychlosti vstřebávání pak inzulín podáváme vždy před stejnými jídly (tedy všemi snídaněmi, všemi obědy atd.) do stejné oblasti. Jednotlivá místa vpichů v dané oblasti by se ale měla střídat, ideální je dodržovat schéma odshora dolů v jedné linii – to znamená každý den vpichy posouvat rovně směrem dolů, a to zhruba o 3 cm. Až dojdete při aplikacích na konec vybrané části těla, začněte opět nahoře o cca 3 cm nalevo či napravo od předchozí linie vpichů a pokračujte zase až dolů. Pokud je některé místo bolestivé, tvoří se vazivové uzly nebo je na něm zanícená kůže, rozhodně se mu vyhněte.
Pozor na fyzickou zátěž a pobyt ve vyšších teplotách
Je také známo, že na rychlost vstřebávání má vliv i fyzická zátěž, proto si dávejte pozor i na případnou hypoglykémii. Ta může nastat, když například nejste velcí sportovci a rozhodnete se jít běhat po aplikaci inzulínu do oblasti stehna. Aplikovat jej do míst, která plánujete zatěžovat, proto není vhodné. Vstřebávání urychlí i pobyt ve vyšších teplotách, například pobyt na slunci, v sauně či vířivce.
Při aplikaci inzulínu je žádoucí dbát i na čistotu a sterilitu. Místo vpichu by se mělo vždy vydezinfikovat a jehla by se měla ideálně každý den měnit. S každou další aplikací nevyměněnou jehlou je vpich také bolestivější, protože se jehla otupuje.
Nezapomínejte inzulín pokaždé zkontrolovat
Pozornost byste měli věnovat i samotnému inzulínu. Vždy zkontrolujte, zdali nezměnil barvu nebo konzistenci. V takovém případě by byl nepoužitelný. Stejně tak je nutné ohlídat, zda není prošlý. Pokud je vše v pořádku, musí se inzulín před aplikací promísit, za žádnou cenu s ním ale netřepte! Mohla by se vytvořit pěna, která by ohrozila přesnost dávkování. Místo toho jej pomalu rolujte mezi dlaněmi, případně ho několikrát pomalu překlopte.
Kromě nežádoucích změn a překročení expirační doby je nutné se u inzulínu vyhnout skladování ve vyšších nebo naopak nižších teplotách, než je doporučeno. Dlouhodobě lze inzulín uchovávat při teplotě 2–8 ˚C a po otevření ampulky je ideální pokojová teplota (15–25 ˚C).