Čím můžete při dietě nahradit červené maso
Maso sice dodá našemu tělu potřebné bílkoviny, ale zároveň i nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Častá konzumace především tučnějších druhů a uzenin může vést ke kardiovaskulárním chorobám, a dokonce se podílet i na vzniku diabetu druhého typu. Potraviny, jež mohou maso v kuchyni zastoupit, se většinou označují jako vegetariánské náhražky masa. Byť toto označení nezní pro leckoho příliš lákavě, obsahují tolik vitamínů, bílkovin a minerálů, že se je určitě vyplatí vyzkoušet.
Sójové maso
Zřejmě nejznámější a nejkontroverznější náhražka masa. Ne u všech má dobrou pověst, ale podobně jako u tofu vždy záleží na tom, jak se sójové maso při vaření dochutí. Samo o sobě totiž téměř žádnou chuť nemá, jedná se o dehydrovaný výrobek ze sójové mouky. Sója je velmi bohatá na bílkoviny, na 100 gramů jich obsahuje až 45 gramů. Sójové maso nejprve musíte povařit v osolené vodě a pak se již dá použít jako klasické maso. K dostání je v podobě nudliček, kostek, ale i granulátu například na karbanátky či sekanou.
Tempeh
Jedná se o fermentované sójové boby s ušlechtilou plísní, tedy vlastně jakýsi sójový hermelín. Má výraznou a dosti specifickou chuť, v přírodní variantě jej musíte tepelně upravit, pokud sáhnete po uzeném či smaženém, dá se konzumovat okamžitě. Zajímavé je, že obsahuje dvakrát více vápníku než mléko. Je navíc dobře stravitelný a má téměř 20 gramů bílkovin na 100 gramů své váhy.
Robi
Tento výrobek je polotovar vyrobený ze směsi rostlinných surovin (obilí, kukuřice, červené řepy apod.). Obsahuje zhruba 20 gramů bílkovin na 100 gramů váhy. Většinou je k dostání v podobě nudliček nebo plátků, není třeba ho předem vařit a dá se lehce upravit a dochutit.
Seitan
Připravuje se z pšeničného lepku, tedy z pšeničné bílkoviny. Kvůli tomu není sice vhodný pro ty, kteří trpí celiakií, ale jinak si ho může dopřát kdokoliv. Je totiž velmi bohatý na bílkoviny, obsahuje jich kolem 25 gramů na 100 g. I když se jedná o čistý lepek, je dobře stravitelný. Koupit se dá v přírodní variantě nebo již ochucený.
Tofu
Vyrábí se ze sójových bobů a je to vlastně takový sójový tvaroh. Jeho velkou výhodou je, že pojme chuť koření či marinád a dá se použít velmi všestranně, ať už třeba na přípravu špízů, pomazánek nebo i sladkých dezertů. Dnes je navíc k dostání i tofu uzené, marinované či třeba bazalkové. Kromě bílkovin v něm najdete i vápník, hořčík, železo a vitamíny B a E.
Text: Markéta Veselá