6 nejzdravějších způsobů úpravy jídla
Zdroj: Rodalesorganiclife.com
Vaření v páře
Tohle je asi nejjednodušší a nejběžnější způsob, jak si zdravě připravit zeleninu bez použití jakéhokoli tuku. Zelenina si zachová nejen většinu vitamínů a antioxidantů, ale i chutí a vůní. Navíc vařit v páře můžete hned na několik způsobů. A pokud vám takto připravená jídla připadají bez chuti, stačí používat více čerstvých bylinek a vodu nahradit silným vývarem nebo vínem.
Zdroj: Tastingtable.com
Francouzské blanšírování
Svěží a křupavá. Přesně taková je zelenina, pokud ji tepelně upravíte blanšírováním. Princip přípravy je navíc velmi jednoduchý. Zeleninu nebo ovoce stačí vhodit do vařící vody, nechat krátce povařit na skus a pak prudce zchladit ve velkém množství ledové vody. Do mísy s vodou můžete vhodit i pár kostek ledu. Čím větší změnou teploty totiž zelenina projde, tím krásnější barvu bude mít. Skvěle takhle chutnají především fazolky, brokolice nebo růžičková kapusta.
Zdroj: Tfchealthfoods.com
Kvašení
Nejen zelí může být kvašené. Výborně tak chutná například i mrkev, červená řepa, cuketa, květák nebo ředkev. Z takhle upravené zeleniny se navíc stane doslova vitamínová bomba, proces kvašení totiž výrazně znásobuje obsah vitamínu C. A jak na to? Zeleninu nakrájejte na větší kousky, pořádně napěchujte do sklenic, posolte a okořeňte, čím je libo. Pak už jen stačí zalít vařící vodou, zavíčkovat a 4–6 dní takhle nechat zeleninu při pokojové teplotě.
Zdroj: cnet.com
Sous-vide
Pokud vás raw stravování zrovna neláká, pak právě tento způsob úpravy jídla je hned po syrové stravě nejzdravější. Sous-vide jídlo se připravuje ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni o přesně stanovené teplotě. Neskonalou výhodou takto připravených jídel je, že z nich vytěžíte maximum vitamínů, minerálů a chutí. Na druhé straně je třeba trochu investovat do speciálního hrnce s lázní a vakuovačky.
Zdroj: cookingtipoftheday.blogspot.com
Trochu jiné pečení
Způsobů, jak zdravě upéct jídlo, je hned několik a každé je skvělé. Například maso pečené v alobalu zůstane krásně šťavnaté a nemusíte přitom použít ani kapku tuku. Nejrůznější druhy ryb pak zase skvěle chutnají pečené v pergamenovém papíru. Při tomto způsobu úpravy jídla je sice třeba použít trošku oleje nebo másla, ale na oplátku si jídlo uchová všechny vitamíny i minerály. Pokud se však chcete vyhnout tukům úplně, sáhněte po římském hrnci, ve kterém můžete připravovat prakticky jakékoli jídlo bez jediné kapky tuku.
Zdroj: goodtoknow.co.uk
Šetrné dušení
Pokud předtím jídlo neorestujete, je i dušení poměrně šetrný způsob jeho přípravy. Je však třeba mít na paměti dvě pravidla: na čím menší kousky zeleninu nakrájíte, tím více z ní ztratíte během dušení vitamínů, a čím méně použijete vody, tím více cenných látek si jídlo uchová.
Text: Izabela Nováková