5 tipů pro zdravější grilování nejen pro cukrovkáře
Správný výběr je základ
Z grilu skvělé chutná i zelenina nebo houby, ale pokud se nechcete obejít bez masa, volte ryby či drůbež. Jako zdravou sladkou tečku na závěr si na gril hoďte ananas nebo broskve. Vyvarujte se však přezrálých kouskům ovoce, které vám mohou výrazně zvýšit hladinu cukru v krvi. Pozornost věnujte i tomu, co si dáte k pití, ideálně se úplně vyhýbejte alkoholickým a slazeným nápojům.
Marinujte sami
Když už se rozhodnete pro marinády, zapomeňte na ty kupované a připravte si vlastní. Jsou zdravější, chutnější a hotové za pár minut. Jako základ zkuste místo oleje použít jogurt nebo limetkovou šťávu, nešetřete bylinkami a sůl nahraďte kvalitní sójovou omáčkou.
Omezte pečivo
Není třeba ke každému grilování podávat jako přílohu pečivo. Příprava rozmanitých zeleninových salátů vám sice zabere trochu víc času, ale díky vysokému množství vlákniny v zelenině vám naopak usnadní trávení a zabráníte pocitu těžkosti.
Grilujte zdravě
Rožněte na menším žáru a používejte grilovací tácky. Ty jednak zabraňují nezdravému připálení a také vám ušetří práci s následným čištěním grilu. Důležité je také nechat mezi jednotlivými kousky grilovaných dobrot dostatek místa. Lepší cirkulace vzduchu totiž zabraňuje zadržování nezdravých výparů a kouře v jídle.
Domácí grilovací omáčky
Kupované grilovací omáčky jsou plné soli a cukrů. Pokud chcete své BBQ menu udržet co nejzdravější, připravte si pár domácích dipů. S masem skvěle chutná například avokádové guacamole, jogurtový dip s bylinkami nebo rajčatová salsa. Ke grilované zelenině se naopak báječně hodí cizrnový hummus.
Text: Izabela Nováková