5 podzimních plodin, na kterých si můžete pochutnat i s cukrovkou
Foto: Shutterstock.com
Šípky
Drobné červené plody, které zdobí keře podél cest, jsou známé jako skvělý zdroj vitamínu C. Posilují imunitu, obsahují vápník a železo a díky antioxidantům působí také preventivně proti rakovině. Sušené je rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři a uvařte si z nich čaj.
Foto: Shutterstock.com
Dýně
Z dýně si můžete připravit zdravou zeleninovou polévku nebo si pochutnat na jejích semínkách. V nich jsou obsaženy omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a E a četné minerály. Skvěle se tedy hodí jako přísada do salátů nebo jen tak na chroupání u televize místo krekrů nebo tyčinek. Ale pozor, jezte je nesolené a nepražené.
Foto: Shutterstock.com
Jablka
Když je chuť na sladké, těžko se jí odolává. Čerstvé jablko ze stromu je zdravější sladkou alternativou k dortíkům a zákuskům. Má v sobě vitamín C i jiné látky, které jsou pro tělo nezbytné (železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík) a navíc je plné antioxidantů. Ale pozor, přece jen obsahuje nějaké sacharidy, které je třeba započítat do diety.
Foto: Shutterstock.com
Vlašské ořechy
Blahodárné účinky oříšků na cukrovku už vědci dávno potvrdili. Když si jich dopřejete hrstku denně, tělu to prospěje. Samozřejmě nesmějí být solené ani pražené, proto se pro vás perfektně hodí ty, které zrovna popadaly ze stromu.
Foto: Shutterstock.com
Brambory
Na loupačku, uvařené s troškou másla a hrstkou pažitky nebo nasucho pečené v troubě, brambory si nemusí odpírat ani těžký diabetik, stačí je vhodně upravit a pojídat v přiměřeném množství. Větší hodnotu glykemického indexu u nich můžete kompenzovat aktivním pohybem, třeba když si je vyrazíte sami nasbírat na pole.
Text: Zuzana Košutová