Zdravé národy: Novozélanďané

I když žijí Novozélanďané na druhé straně zeměkoule, určitě stojí za to nakouknout do jejich kuchyní. Nejen že si pochutnáte, ale navíc prospějete i svému zdraví.

 

 

Směs chutí

Novozélanďané využívají při přípravě pokrmů především místní produkty. Nový Zéland patří mezi zemědělské oblasti, pěstuje se zde skvělé ovoce, vinná réva i zelenina, navíc se jedná o ostrov, takže na zdejším jídelníčku samozřejmě nemohou chybět ryby a mořské plody. Zdejší kuchyně je zvláštní směsicí, snoubí se tu totiž chutě původních obyvatel Maorů, evropských kolonizátorů, ale i přistěhovalců, kteří přicházejí především z Asie.

 

Maorové vědí, co je dobré

Původní obyvatelé Nového Zélandu Maorové se živili a živí velmi přirozeně a zdravě. Většinu jídel dělají ve speciální zemní peci na rozpálených kamenech (říká se jí hangi). Takto chutně a zdravě připravují jídlo více než dva tisíce let. Na jejich jídelníčku najdeme mořské plody, ryby, kuřecí maso, zeleninu, dýně či batáty.

 

Vliv kolonizátorů

V dnešní novozélandské kuchyni je velmi znát i britský vliv. Britové sem přivezli především pšenici a jehněčí maso, o němž se říká, že vám ho nikde jinde na světě nepřipraví tak skvěle jako tady. Servíruje se především s pečenou zeleninou. Nebyli by to však Britové, aby s sebou nepřivezli i jejich vyhlášené fish and chips, tedy smažené kousky ryby s hranolky. Není to sice příliš zdravé jídlo, ale připravené přímo z čerstvých ryb nebo olihní se nedá srovnávat s obyčejným fastfoodem.

 

Sladká tečka? Raději s mírou

Místo dezertu si Novozélanďané často dávají zdejší ovoce. Může to být třeba kiwi, maracuja, pomeranče nebo tangel (něco mezi mandarinkou a grapefruitem).

 

Text: Markéta Veselá

Zpět

Mohlo by vás zajímat