Co zakousnout večer, když máte hlad

Nemůžete si pomoct a ještě si po večeři vždycky připravíte k televizi něco na zub? Když už to tedy musí být, tak vyměňte přesolené chipsy a buráky za něco méně kalorického. Máme pro vás pár tipů na alespoň trochu zdravější večerní mlsání.

 

Foto: Shutterstock.com

 

Domácí popcorn

Pokud si popcorn připravíte ručně, a ne z pytlíku (plného soli a glutamátu), můžete si ho dovolit i jako diabetik. A navíc je to skvělý zdroj vlákniny! Nalijte polévkovou lžíci rostlinného oleje do středně velkého hrnce s těžkým dnem, pokryjte dno půlkou šálku zrníček kukuřice, přikryjte pokličkou a postavte na plotnu, stačí jen na střední teplotu. Pak vyčkejte, až postupně všechna zrna puknou. Ochutit je můžete třeba špetkou soli, česnekem nebo strouhaným parmazánem.

 

Olivy, sýry a celozrnné pečivo

Kvalitní středomořské pochoutky jsou plné zdravých tuků. Naložte si proto jednou za čas talířek olivami a sýry (pozor ale na ty slané a tučné). Servírujte s mističkou olivového oleje, do kterého můžete namáčet celozrnné pečivo.

 

Oříšky (ale s mírou)

Ukojit touhu po něčem křupavém se dá i oříšky, v jejich případě si ale musíte dát moc dobrý pozor na složení. Nesmějí být pražené ani solené, vyhněte se také těm, které jsou oblečené do čokoládového župánku. Ideální jsou třeba přírodní mandle, ty totiž mají jednu skvělou vlastnost: rychle zaženou hlad. Doplňte je třeba hrstkou sušených brusinek.

 

Křupavá cizrna s parmazánem

Čím nejlépe nahradit milované slané chipsy? Křupavou cizrnou! Odmočenou nebo nakládanou luštěninu orestujte na olivovém oleji a pak přesuňte na plech s pečicím papírem. Posypte parmazánem, sušeným česnekem nebo třeba oreganem a nechte v troubě, dokud nezezlátne.

 

Jogurtový dip se zeleninou

Syrová zelenina je bohatá na minerály, vitamíny a enzymy. Jogurt zase na bílkoviny, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, zahánějí hlad a pomáhají kostem k vápníku. Připravte si mrkev, celer a na páře připravenou brokolici. Jogurt s nízkým obsahem tuku promíchejte s čerstvými bylinkami ze zahrádky, česnekem, troškou soli a černého pepře. Takovou svačinku můžete bez výčitek křupat klidně celý večer!

 

Text: Zuzana Košutová

 

Zpět

Mohlo by vás zajímat