Poradna

Trápí vás v souvislosti s diabetem nějaký problém? Zeptejte se MUDr. Jana Brože a dalších lékařů spolupracujících s Diacentrem. Budeme se snažit vám odpovědět do 24 hodin od zadání dotazu. Na dotazy odpovídá MUDr. Jan Brož
MUDr. Jan Brož

dlouhodobý cukr

Dotaz od: Jitka Zechelová
Dobrý den, jsem diabetik 2typu, od roku 1984, od roku 1992 na inzulinu. Jaká je prosím normální hladina dlouhodobého cukru? V současné době mám 62, pan doktor říká, že je to hodně vysoká hladina, ale na můj dotaz, kolik je optimální hladina mi odmítl odpovědět. Děkuji

jaká je přesnost domácích glukometrů

Dotaz od: Rivalová
Dobrý den, více než půl roku mne trápí záněty orgánů pánevního dna. Dlouhodobá antibiotická léčba nezabírá – lékaři to již považují za chronický zánět. Vzhledem k nadměrné únavě a špatnému hojení ran mi známá, která je zdravotní sestra a diabetička udělala test „nalačno“ na glukometru Veri-Q. Na testu vyšla hodnota 7,4 mmol/l, proto mi doporučila

Kdy se začíná s Inzulínem?

Dotaz od: Eva Dvořáková
Babička má dlouhodobý cukr 59 – je už nutné píchat Inzulín? Děkuji za odpověď Eva Dvořáková

Pečivo

Dotaz od: Karel Procházka
Dobrý den, věkem se blížím 70, hladinou cukru 7. V mládí jsem měřil téměř 180 cm, a v dospělosti se moje váha pohybovala od 67 před mnoha lety do 87 cca před 2 lety. Pak jsem nezávisle na dietě dost prudce zhubnut asi o 10 kg. V současnosti se moje váha pohybuje kolem 80 kg,

Dobrý den,

Nejprve byste si měl s lékařem promluvit o Vašich trávicích problémech s křečemi a průjmy, jelikož k těmto potížím se dietologicky celozrnné pečivo spíše nedoporučuje. Pečivo se tedy dělí dle těsta pro lepší představu na

  • bílé pečivo –  z pšeničné mouky: rohlík, houska, veka/ z převažující pšeničné mouky nad žitnou: chleby např. Šumava.
  • bílé pečivo se semeny, ořechami, jinými obilovinami..
  • tmavé  – celozrnné tzv. žitné  pečivo: žitný chléb, dalamánek, celozrnný rohlík  aj. jsou vyrobeny z vyššího podílu žitné mouky 80% a 20 % podílu pšeničné mouky.
  • tmavé – celozrnné pečivo – -II- se semeny, ořechami, jinými obilovinami..
  • tmavé / obarvené pečivo – jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem, čekankou či jinými barvivy, aby vzbudili zdání, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek.

Dle textu výše je zřejmé, že celozrnné pečivo je tzv. pečivo žitné –  celozrnné, kde ve výrobku převažuje 80% žitné mouky (můžou být tedy  přidané další ingredience – semena, ořechy aj.) a 20% je mouky pšeničné. Tuto informaci by měly mít supermarkety či menší obchody  napsané u každého nabízeného pečiva či toto sdělení najdete  na etiketách pekárenského výrobku i s dalšími energetickými hodnotami. Jestliže budete nakupovat pečivo v pekárně, prodávající by Vám složení pekařského výrobku měl také sdělit.

Doporučuji zkusit např. i domácí chléb, píši odkaz na webové stránky http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/tmavy-chleb-zitna-lahudka/, kde najdete i řadu jiných receptů, dále je i řada knih např. od autorky Pavly Momčilové  – Denně čestvý domácí chléb, Celozrnné domácí kynuté pečivo, Špalda a ječmen ve zdravé kuchyni.

Určitě své dotaz konzultujte se svým diabetologickým lékařem a  nutričním terapeutem, kteří Vám přesněji poradí s Vaším jídelníčkem a diabetickou dietou ohledně např. výměny pečiva za jiné sacharidové přílohy.

S pozdravem

Mirka Pavlíková, nutriční terapeut

Zde k inspiraci nějaké recepty na žitné pečivo:

Kvašený chléb z obilného šrotu

Potřebujeme

na kvásek

  • 1 malou cibuli
  • 50 g chlebové žitné mouky

na těsto

  • 1 lžičku oleje
  • 2 lžičky mořské soli
  • 250 g jemného pšeničného šrotu
  • 750 g jemného žitného šrotu
  • 1 lžičku fenyklu nebo kmínu
  • 750 ml podmáslí
  • 50 g chlebového kvásku
  • 42 g droždí
  • 1 lžičku cukru

Domácí samožitný chléb

Potřebujeme

  • 1000 g žitné chlebové mouky
  • 3 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce octa
  • 50 g droždí
  • 600 ml vlažné vody
  • kostku cukru

Dalamánky z žitné mouky

Na 20 až 40 kusů potřebujeme

  • 100 g vařených brambor
  • 500 g žitné mouky chlebové
  • 100 g sójové mouky
  • asi 350 ml nízkotučného mléka nebo vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 50 g droždí
  • kmín a sůl na posypání
  • mouku na vál
  • tuk na vymazání plechu

Mateřské mléko při DM1

Dotaz od: Kristýna Vítková
Dobrý den. ¨ Mám DM1. Jsem maminka 2,5 měsíčního chlapce. Glykovaný hemoglobin mám kolem 5. Jak sladké je moje mateřské mléko? Je sladší než u zdravé matky? Mám se bát, že je pro syna příliš sladké? Děkuji, Kristýna

Hypoglikemie

Dotaz od: Kmeť Josef
Od poslední kontroli kdy mi pani doktorka navíšila davku inzulín jsem začal mit časté hypoglikemie tak jsem se vrátil zpět na původní dávky ale uš 14 dni to nechce přestat ba naopak přidala se a to včera 2 krat hypo ve spánku. Ta druhá byla hodně kritická! Ješte že mne družka vzbudila uš jsem viděl

Rozdilne hodnoty mereni

Dotaz od: Marek Oeser
Dobry den, pri domacim mereni hladiny cukru mam z kazdeho prstu jine hodnoty, napr. 6.1, 5.6, 5.3, mereno ihned po sobe. Glukometr je v poradku, pouzil jsem kontrolni roztok. mam problem s prokrvovanim prstu, stala zima na ne a casto uplne bile clanky.Dekuji za odpoved. M. Oeser

Lék pro diabetiky

Dotaz od: Vendula Barchánková
Vážení pane doktore, V médiích proběhla tento týden zpráva o novém léku pro diabetiky, který bude mít v 1 tabletě hned 3 účinky. Jedná se snad o skupinu léků na bázi gliflozinů, které již na našem trhu jsou nebo o něco úplně nového? Děkuji za odpověď!

Lze snížit cukr snížením váhy a pohybem bez použití prášků?

Dotaz od: Vlastimil Černý
Dobrý den pane doktore, je mi 60 let a byla mi zjištěna hladina cukru 7,2. Před dvěma lety jsem měl při měření 7,1, před dvaceti lety jednorázově 6,5 – vždy jsem měl značně stresové období. Nyní mi obvodní lékařka předepsala na tuto hodnotu lék, dle jejích slov doživotně. Myslím, že jsem si tuto hladinu způsobil