Poradna

Trápí vás v souvislosti s diabetem nějaký problém? Zeptejte se MUDr. Jana Brože a dalších lékařů spolupracujících s Diacentrem. Budeme se snažit vám odpovědět do 24 hodin od zadání dotazu. Na dotazy odpovídá MUDr. Jan Brož
MUDr. Jan Brož

Kompenzace diabetu

Dotaz od: Marie Vomastková
Dobrý den, mám diagnostikovanou DM 1.typu 5 let, píchám si Novorapid 3x denně před jídlem a Levemir na noc. Jsem po operaci ŠŽ pro mikrokarcinom, užívám Eltroxin 100 1x denně. Nedaří se mi i ve spolupráci s p. doktorkou stabilizovat glykemii. Měřím 5-8x denně a podle výše glykemie reaguju. Měřím se i v noci, většinou

dotaz

Dotaz od: Bohumil Jelínek
Dobrý den, mám DM ,typ Lada. Píchám si inzulin Novomix, stále se nám s mojí diabetoložkou nedaří srazit průměrné hodnoty pod 10. Při občasném domácím měřením mívám hodnoty velmi kolísavé, hraniční 20, občas jsem se dostával i projevy hypoglikémického šoku-třes rukou, závratě, pocení.Od Chtěl bych se zeptat na dvě věci. Od lékařky mám stanovené dvě

Inzulinová rezistence

Dotaz od: Dana
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Je mi 49let,TK 110/70, ,jsem štíhlá až hubená ,mám dlouhodobě vysoký cholesterol, ať držím dietu nebo ne-tu už dávno nedržím,protože to nemělo smysl.Jím snad zdravě,maso ,vejce,sýry,ovoce,zelenina,mandle,ořechy,celozr.pečivo.nesladím. No a zjistili mi inzul.rezistenci. Vůbec to nechápu .Mám držet diabetickou dietu, .Mám zvýšenou ranní glykemii a na tom testu,co se pije

kolísání glykemie a hyperglykemie noční

Dotaz od: Jarmila
Dobrý den, byl mi diagnostikován DM II. typu, přes rok,zatím na dietě, glykovaný hemoglobin opakovaně pod 4, jsem zatím v péči obvodní lékařky. Snažím se dietu dodržovat, je pravda že mám méně pohybu, spíš psychicky zatěžující profesi a méně pravidelný i spánkový režim. Při měření glukometrem v poslední době mne překvapuje hyperglykemie ranní a při

Cukrovka a infarkt

Dotaz od: František
Dobrý den pane doktore, jsem ročník 1969 a cukr se u mne pohyboval vždy mezi 6 – 8 a bral jsem Metformin ( 1x ráno a 1x večer ). V listopadu 2016 jsem měl infarkt myokardu vyřešený stentem … 🙁 … Může cukrovka v tomto stavu zavinit infarkt ? Nyní beru Oltar ( 2mg) ráno

ostatní druhy diabetu

Dotaz od: Simona
Dobrý den, pred necelým rokem mi byl diagnostigován diabetes 1. Typu. Zajímalo by mě, jak se pozná, že to je doopravdy diabetes 1 a ne nějaký „jiný druh“. Lékař mi vysvětlil rozdíl mezi 1 a 2 typem, ale už mi neřekl, co jsou a jak vlastně probíhají ty ostatní, vzácné typy diabetu. Dekuji za vysvětlení.

dlouhodobý cukr

Dotaz od: Jitka Zechelová
Dobrý den, jsem diabetik 2typu, od roku 1984, od roku 1992 na inzulinu. Jaká je prosím normální hladina dlouhodobého cukru? V současné době mám 62, pan doktor říká, že je to hodně vysoká hladina, ale na můj dotaz, kolik je optimální hladina mi odmítl odpovědět. Děkuji

jaká je přesnost domácích glukometrů

Dotaz od: Rivalová
Dobrý den, více než půl roku mne trápí záněty orgánů pánevního dna. Dlouhodobá antibiotická léčba nezabírá – lékaři to již považují za chronický zánět. Vzhledem k nadměrné únavě a špatnému hojení ran mi známá, která je zdravotní sestra a diabetička udělala test „nalačno“ na glukometru Veri-Q. Na testu vyšla hodnota 7,4 mmol/l, proto mi doporučila

Kdy se začíná s Inzulínem?

Dotaz od: Eva Dvořáková
Babička má dlouhodobý cukr 59 – je už nutné píchat Inzulín? Děkuji za odpověď Eva Dvořáková

Pečivo

Dotaz od: Karel Procházka
Dobrý den, věkem se blížím 70, hladinou cukru 7. V mládí jsem měřil téměř 180 cm, a v dospělosti se moje váha pohybovala od 67 před mnoha lety do 87 cca před 2 lety. Pak jsem nezávisle na dietě dost prudce zhubnut asi o 10 kg. V současnosti se moje váha pohybuje kolem 80 kg,

Dobrý den,

Nejprve byste si měl s lékařem promluvit o Vašich trávicích problémech s křečemi a průjmy, jelikož k těmto potížím se dietologicky celozrnné pečivo spíše nedoporučuje. Pečivo se tedy dělí dle těsta pro lepší představu na

  • bílé pečivo –  z pšeničné mouky: rohlík, houska, veka/ z převažující pšeničné mouky nad žitnou: chleby např. Šumava.
  • bílé pečivo se semeny, ořechami, jinými obilovinami..
  • tmavé  – celozrnné tzv. žitné  pečivo: žitný chléb, dalamánek, celozrnný rohlík  aj. jsou vyrobeny z vyššího podílu žitné mouky 80% a 20 % podílu pšeničné mouky.
  • tmavé – celozrnné pečivo – -II- se semeny, ořechami, jinými obilovinami..
  • tmavé / obarvené pečivo – jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem, čekankou či jinými barvivy, aby vzbudili zdání, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek.

Dle textu výše je zřejmé, že celozrnné pečivo je tzv. pečivo žitné –  celozrnné, kde ve výrobku převažuje 80% žitné mouky (můžou být tedy  přidané další ingredience – semena, ořechy aj.) a 20% je mouky pšeničné. Tuto informaci by měly mít supermarkety či menší obchody  napsané u každého nabízeného pečiva či toto sdělení najdete  na etiketách pekárenského výrobku i s dalšími energetickými hodnotami. Jestliže budete nakupovat pečivo v pekárně, prodávající by Vám složení pekařského výrobku měl také sdělit.

Doporučuji zkusit např. i domácí chléb, píši odkaz na webové stránky http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/tmavy-chleb-zitna-lahudka/, kde najdete i řadu jiných receptů, dále je i řada knih např. od autorky Pavly Momčilové  – Denně čestvý domácí chléb, Celozrnné domácí kynuté pečivo, Špalda a ječmen ve zdravé kuchyni.

Určitě své dotaz konzultujte se svým diabetologickým lékařem a  nutričním terapeutem, kteří Vám přesněji poradí s Vaším jídelníčkem a diabetickou dietou ohledně např. výměny pečiva za jiné sacharidové přílohy.

S pozdravem

Mirka Pavlíková, nutriční terapeut

Zde k inspiraci nějaké recepty na žitné pečivo:

Kvašený chléb z obilného šrotu

Potřebujeme

na kvásek

  • 1 malou cibuli
  • 50 g chlebové žitné mouky

na těsto

  • 1 lžičku oleje
  • 2 lžičky mořské soli
  • 250 g jemného pšeničného šrotu
  • 750 g jemného žitného šrotu
  • 1 lžičku fenyklu nebo kmínu
  • 750 ml podmáslí
  • 50 g chlebového kvásku
  • 42 g droždí
  • 1 lžičku cukru

Domácí samožitný chléb

Potřebujeme

  • 1000 g žitné chlebové mouky
  • 3 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce octa
  • 50 g droždí
  • 600 ml vlažné vody
  • kostku cukru

Dalamánky z žitné mouky

Na 20 až 40 kusů potřebujeme

  • 100 g vařených brambor
  • 500 g žitné mouky chlebové
  • 100 g sójové mouky
  • asi 350 ml nízkotučného mléka nebo vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 50 g droždí
  • kmín a sůl na posypání
  • mouku na vál
  • tuk na vymazání plechu