Na dýni si pochutnáte i s cukrovkou

Špagetová, máslová, hokkaidó nebo třeba muškátová. Podzimu kralují dýně nejrůznějších druhů, tvarů a chutí. Do svého jídelníčku by je určitě měli zařadit i diabetici.

dýně

Foto: Shutterstock.com

Podzimní superpotravina

Dýně je plná vitamínů a zdraví prospěšných látek, přestože její dužina obsahuje zhruba 90 % vody. Je bohatá především na beta-karoten, vitamíny B, železo a draslík. Diabetici navíc ocení vysoký podíl vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukrů v těle, zlepšuje funkci střev a působí detoxikačně. Zapomenout ale nesmíme ani na dýňová semínka. Obsahují totiž vzácné polynenasycené omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny, které působí na hladinu cholesterolu, a celou řadu vitamínů a minerálních látek. Najdete v nich vitamín A, selen, draslík, fosfor, mangan nebo třeba železo. Díky tomu mají tykve v našem jídelníčku pozitivní vliv na močové cesty a prostatu a pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi.

Dýně v kuchyni

Asi nejoblíbenější je japonská dýně hokkaidó. Vyzkoušet byste ale rozhodně měli i tu máslovou, muškátovou nebo atypickou špagetovou. Na talíři si tykve můžete vychutnat na tisíc a jeden způsob. Výborné jsou nejen pečené a dušené s bylinkami, ale skvěle z nich chutnají i syté polévky, slané koláče, rizota nebo třeba marmelády. Při přípravě si nezapomeňte dát stranou semínka. Stačí je jen propláchnout, rozložit na plech a péct zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 °C. Takto pražená se báječně hodí jako zdravý snack nebo zpestření salátů.

Jak vybírat?

Při výběru dýně si vždy všímejte její hmotnosti. Čím lehčí, tím méně dužiny a více semínek v ní najdete. Suchý stonek je zase známkou toho, že dýně byla sklizena v ten pravý čas, když dozrála. Zralost dýně poznáte také podle slupky, která je oproti nezralým plodům matná. A pokud tykve uskladníte na suchém a chladném místě, vydrží vám až do jara.

Text: Izabela Nováková

Zpět

Mohlo by vás zajímat