Poradna - Obecné dotazy

Trápí vás v souvislosti s diabetem nějaký problém? Zeptejte se MUDr. Jana Brože a dalších lékařů spolupracujících s Diacentrem. Budeme se snažit vám odpovědět do 24 hodin od zadání dotazu. Na dotazy odpovídá MUDr. Jan Brož
MUDr. Jan Brož

dotaz na lék

Dotaz od: Jan Bartůněk
Poslal jsem vám dotaz na lék diaremedium tohoto znění: Ověřili jste účinnost tohoto léku, když ano s jakým výsledkem, když ne tak proč. Na tyto otázky jsem nedostal jednoznačnou odpověď. Odkázali jste mě na tiskové prohlášení české diabetologické společnosti, ve kterém jsem na mé otázky žádnou odpověď nenašel. Abych vám pomohl se zjištěním zda uvedený

dotaz na lék

Dotaz od: Jan Bartůněk
Na internetu je nabízen lék, který vyléčí diabetes 2. typu. Jedná se o DiaRemedium, který předepisují diabetologové ve světě.. Jsou to nálepky na chodidla. Můj dotaz zní: Ověřovali jste účinnost tohoto léku, když ano tak s jakým výsledkem a když ne tak proč. Já sám jsem jsem podal podání na SÚKL, aby zjistil zda se

Snížení cukru v krvi.

Dotaz od: Vladimír Špitálský
Dobrý den. Můj přítel Vladimír se léčí řadu let na cukrovku ,píchá si inzulín 4x denně. 3X r A 1x n v poslední době se mu stává, že i po píchání tu hladinu cukru nemůže srazit . (Třeba dnes píchal se v 7 00 ráno a v 9 00 měl hodnotu 22 ,snídá střídmě (měl

Je možné částečně ovlivnit hladinu glykemu stravou? Pokud ano, za jakou dobu se to projevi?

Dotaz od: Ota
Dobrý den pane doktore, v průběhu cca 1,5 roku mi při kontrolách glykémie byly naměřeny hodnoty 6,7 , 5,7 a nyní 6,4. Pan doktor konstatoval, že tedy již nasadíme pilulku. Chci se zeptat, zda mám ještě šanci při dodržení určité diety/stravy hodnotu dostat do přijatelné meze, abych se vyhnul užívání medikamentů? Pro doplnění jsem 62

ostatní druhy diabetu

Dotaz od: Simona
Dobrý den, pred necelým rokem mi byl diagnostigován diabetes 1. Typu. Zajímalo by mě, jak se pozná, že to je doopravdy diabetes 1 a ne nějaký „jiný druh“. Lékař mi vysvětlil rozdíl mezi 1 a 2 typem, ale už mi neřekl, co jsou a jak vlastně probíhají ty ostatní, vzácné typy diabetu. Dekuji za vysvětlení.

Pečivo

Dotaz od: Karel Procházka
Dobrý den, věkem se blížím 70, hladinou cukru 7. V mládí jsem měřil téměř 180 cm, a v dospělosti se moje váha pohybovala od 67 před mnoha lety do 87 cca před 2 lety. Pak jsem nezávisle na dietě dost prudce zhubnut asi o 10 kg. V současnosti se moje váha pohybuje kolem 80 kg,

Dobrý den,

Nejprve byste si měl s lékařem promluvit o Vašich trávicích problémech s křečemi a průjmy, jelikož k těmto potížím se dietologicky celozrnné pečivo spíše nedoporučuje. Pečivo se tedy dělí dle těsta pro lepší představu na

  • bílé pečivo –  z pšeničné mouky: rohlík, houska, veka/ z převažující pšeničné mouky nad žitnou: chleby např. Šumava.
  • bílé pečivo se semeny, ořechami, jinými obilovinami..
  • tmavé  – celozrnné tzv. žitné  pečivo: žitný chléb, dalamánek, celozrnný rohlík  aj. jsou vyrobeny z vyššího podílu žitné mouky 80% a 20 % podílu pšeničné mouky.
  • tmavé – celozrnné pečivo – -II- se semeny, ořechami, jinými obilovinami..
  • tmavé / obarvené pečivo – jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem, čekankou či jinými barvivy, aby vzbudili zdání, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek.

Dle textu výše je zřejmé, že celozrnné pečivo je tzv. pečivo žitné –  celozrnné, kde ve výrobku převažuje 80% žitné mouky (můžou být tedy  přidané další ingredience – semena, ořechy aj.) a 20% je mouky pšeničné. Tuto informaci by měly mít supermarkety či menší obchody  napsané u každého nabízeného pečiva či toto sdělení najdete  na etiketách pekárenského výrobku i s dalšími energetickými hodnotami. Jestliže budete nakupovat pečivo v pekárně, prodávající by Vám složení pekařského výrobku měl také sdělit.

Doporučuji zkusit např. i domácí chléb, píši odkaz na webové stránky http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/tmavy-chleb-zitna-lahudka/, kde najdete i řadu jiných receptů, dále je i řada knih např. od autorky Pavly Momčilové  – Denně čestvý domácí chléb, Celozrnné domácí kynuté pečivo, Špalda a ječmen ve zdravé kuchyni.

Určitě své dotaz konzultujte se svým diabetologickým lékařem a  nutričním terapeutem, kteří Vám přesněji poradí s Vaším jídelníčkem a diabetickou dietou ohledně např. výměny pečiva za jiné sacharidové přílohy.

S pozdravem

Mirka Pavlíková, nutriční terapeut

Zde k inspiraci nějaké recepty na žitné pečivo:

Kvašený chléb z obilného šrotu

Potřebujeme

na kvásek

  • 1 malou cibuli
  • 50 g chlebové žitné mouky

na těsto

  • 1 lžičku oleje
  • 2 lžičky mořské soli
  • 250 g jemného pšeničného šrotu
  • 750 g jemného žitného šrotu
  • 1 lžičku fenyklu nebo kmínu
  • 750 ml podmáslí
  • 50 g chlebového kvásku
  • 42 g droždí
  • 1 lžičku cukru

Domácí samožitný chléb

Potřebujeme

  • 1000 g žitné chlebové mouky
  • 3 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce octa
  • 50 g droždí
  • 600 ml vlažné vody
  • kostku cukru

Dalamánky z žitné mouky

Na 20 až 40 kusů potřebujeme

  • 100 g vařených brambor
  • 500 g žitné mouky chlebové
  • 100 g sójové mouky
  • asi 350 ml nízkotučného mléka nebo vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 50 g droždí
  • kmín a sůl na posypání
  • mouku na vál
  • tuk na vymazání plechu

Chtěla bych se zeptat jaká by měla být optimální váha?

Dotaz od: Petra Nováková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká by měla být optimální váha?