Jezte pomalu jako Španělé

Obyvatelé Pyrenejského poloostrova si umějí jídlo užít a vychutnat. Nečekejte, že jen něco zhltnou v rychlém občerstvení a hned zase poběží do práce. Inspirujte se jejich přístupem k jídlu jako k takovému malému svátku.

Foto: Wikimedia Commons

Na podobu španělské kuchyně, jak ji dnes známe, mělo vliv mnoho různých národností. Svou troškou přispěli například Židé, Arabové, Francouzi plus země, které Španělé kdysi kolonizovali. Příprava jídel se navíc mírně liší i v závislosti na daném regionu.

Olej jedině olivový

Všichni Španělé však mají společné to, že nedají dopustit na kvalitní olivový olej, kterého je tento národ dokonce největším konzumentem na světě. Na rozdíl třeba od francouzské kuchyně bývají španělská jídla jednodušší, o to víc ale dávají vyznít jednotlivým ingrediencím. Mezi ty nejčastěji zastoupené patří rajčata, cibule, česnek, papriky, brambory, těstoviny a samozřejmě mořské plody. Španělé také hojně používají koření, které jejich jídlu dodává specifickou chuť i barvu. Nejčastěji jídlo provoní paprika, pepř, římský kmín, skořice nebo šafrán. Pikantnost jídlu dodávají i pálivé papričky či kajenský pepř.

Foto: Wikimedia Commons

Když nevíte, dejte si tapas

Mezi typické španělské pokrmy patří například paella, jídlo z rýže, zeleniny a mořských plodů (nebo kuřete), které se připravuje v jedné pánvi. Doma si můžete uvařit ale třeba i tortillu de patatas, pokrm z brambor, vajec a cibule, jenž je podobný naší omeletě. A pokud zrovna nevíte, na co máte úplně chuť, ideální jsou tapas, malé porce rozličných pokrmů. Podávají se jako předkrm, po kterém vám ale už možná nezbude místo na hlavní chod. Dezertům se ale jako diabetici raději vyhněte, většinou jsou velmi sladké (například smažené koblihy churros).

 

Text: Markéta Veselá

Zpět

Mohlo by vás zajímat