5 tipů, jak přežít s diabetem vánoční hody

Vánoce jsou tradičně dobou rodinných oslav a setkání, pohody a příjemné atmosféry, ale také plných stolů. Pro každého z nás jde o výživově trochu náročnější období, diabetiků se to pak týká dvojnásob.

Kdyby šlo jen štědrovečerní večeři, můžeme si říct, dejme si tradiční jídla, jen regulujme množství, protože z jednoho večera se nám stravovací režim nezhroutí. Jenže naše stoly se začínají plnit už mnohem dřív a vydrží plné také dlouho potom, prakticky až do Nového roku. Pojďme si prozradit pár tipů…

Odlehčené varianty vánočního cukroví

Když pečete, zkuste snížit nejen dávku cukru, ale ideálně i tuku, zejména toho, ve kterém převažují nasycené mastné kyseliny (máslo, sádlo, kokosový tuk). Sladkou chuť je možné, zejména u nepečených druhů, nahradit např. sušeným ovocem (ne kandovaným, tedy proslazeným). Receptů takto upravených se už v dnešní době nabízí celá řada. A pokud budete trvat na svých tradičních druzích, které z výživového pohledu nepatří mezi nejvhodnější, prostě cukroví snězte méně (výhodné jsou také malé tvary). Cukroví nikdy nejezte nalačno (chuť s hladem bývá těžko zvladatelná situace) nebo mlsejte ve chvíli, kdy vás čeká nějaká aktivita, např. zimní procházka.

Méně kalorická štědrovečerní večeře

Ani na Štědrý den se nemusíte přejíst, že nedopnete kalhoty. Polévku nezahušťujte nebo místo máslové jíšky využijte rozmixovanou zeleninu. Rybu upravte přírodně, pokud už musí být smažený obalovaný kapr, použijte řepkový nebo olivový olej a přebytečný tuk vysajte ubrouskem. Bramborový salát by měl být opravdu z brambor a zeleniny, vynechejte uzeninu a oleje či majonézy, které můžete nahradit bílým jogurtem. Nepřehánějte to s velikostí porce a jezte pomalu. Jednak eliminujete riziko, že vám zaskočí kost, a také vám žaludek nedovolí se tak přejíst (signály, že se plní, vysílá žaludek až zhruba po dvaceti minutách od chvíle, kdy začneme jíst).

Pozor na přílohy

U dalších tradičních svátečních jídel se držte jednoduchých pravidel — masa si dejte celou porci (příliš tučné části vykrojte), knedlíků jezte pomálu, to už si radši dejte více zeleniny, špenátu, zelí nebo třeba čerstvého salátu).

Jezte pravidelně a neuždibujte

Snažte se i ve sváteční době zachovat co největší pravidelnost v jídle a eliminovat ledabylé ochutnávání v mezičase. Myslete na to, že ke každému jídlu je dobré mít zeleninu, případně ovoce (pokud nejsou součástí pokrmu). Dodržujte pitný režim. Pozor také na alkohol, který je jednak plný kalorií, ale také příliš nepomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru

Hýbejte se i o Vánocích

Jakkoli svátky svádějí k nicnedělání a lenošení u televize, myslete i na pravidelný pohyb. Například delší procházky na čerstvém vzduchu pomohou „spálit“ přijatou energii, okysličí mozek, pomohou od stresů. Zkrátka a dobře: udělají vám dobře na těle i na duši.

 

Text: Věra Boháčová

Zpět

Mohlo by vás zajímat